PUSAT PENDIDIKAN

BANGAIMANA UNTUK MEMBACA CARTA

Untuk mendapat keuntungan didunia teknologi dan kemajuan terkini, seseorang mesti menjadi mahir dalam membaca dan yang lebih penting, memahami pola grafik dan penunjuk teknikal asas. Berikut adalah beberapa perkara asas untuk membantu pemahaman anda tentang analisis teknikal dan bacaan carta mata wang.

KEKUATAN INDEX RELATIF (RSI):

Indeks ini adalah petunjuk popular (FX) pasaran Forex. RSI mengukur nisbah pergerakan keatas dan ke bawah dan memulihkan pengiraan supaya indeks ditentukan dengan pelbagai 0-100. Jika RSI adalah 70 atau lebih, maka cara itu dilihat sebagai terlebih belian (keadaan di mana harga telah meningkat lebih daripada jangkaan pasaran). Nilai RSI 30 atau kurang diambil sebagai isyarat bahawa alat itu boleh terlebih jual (keadaan di mana harga telah jatuh lebih daripada jangkaan pasaran).

PENGAYUN STOKASTIK:

Ini digunakan untuk menunjukkan keadaan terlebih belian / terlebih jual pada skala 0-100%. Penunjuk ini adalah berdasarkan pemerhatian bahawa dalam tren a b menaik, harga tutup untuk tempoh yang cenderung untuk menumpukan perhatian di bahagian yang lebih tinggi daripada lingkungan tempoh ini. Sebaliknya, jika harga jatuh berdasarkan a b menurun, harga tutup cenderung untuk menjadi paling rendah dalam tempoh tersebut.

Pengiraan stokastik menghasilkan dua baris,% K dan% D, yang digunakan untuk menunjukkan kawasan terlebih belian / terlebihjual pada carta. Perbezaan antara garis stokastik dan tindakan harga instrumen sandaran memberi isyarat perdagangan yang kuat.

HARGA

Harga mencerminkan persepsi dan tindakan yang diambil oleh peserta pasaran. Keadaan terdesak di antara pembeli dan penjual dalam pit perdagangan yang mewujudkan pergerakan harga. Oleh itu, semua faktor-faktor asas diturunkan harga. Oleh itu, dengan mengkaji carta harga, anda secara tidak langsung melihat psikologi asas dan pasaran pada masa yang sama - selepas semua pasaran diberi makan oleh dua emosi - tamak dan takut - dan sekali anda memahami bahawa, anda mula memahami psikologi pasaran dan bagaimana ia adalah berkaitan dengan pola grafik

TETINGKAP DATA

Kebanyakan Program komputer memaparkan kotak kecil data, biasanya dipanggil tetingkap paparan, yang akan mengandungi perkara-perkara berikut:
O = Harga Pembukaan
H = Harga Tertinggi
L = Harga Terendah
C = Penutup atau Harga Akhir
Tr = Jumlah dagangan atau nombor dagangan (bukan kontrak) dalam tempoh masa tertentu.

BAR HARGA

Bar harga merupakan satu gambaran linear untuk suatu tempoh masa. Mereka membolehkan pemerhati untuk melihat ringkasan gambaran aktiviti grafik dalam tempoh masa yang ditentukan. Sebagai contoh, kami menggunakan bar satu minit dan lima minit dalam sistem kami. Setiap bar mempunyai ciri-ciri yang serupa dan memberikan penonton beberapa potongan maklumat yang penting. Pertama, titik tertinggi bar mewakili harga tertinggi yang dicapai dalam suatu tempoh masa. Titik terendah bar mewakili harga yang paling rendah dalam tempoh yang sama. Bar yang biasa memaparkan titik kecil di sebelah kiri bar yang mewakili harga pembukaan suatu tempoh. Dot kecil di sebelah kanan mewakili harga penutup tempoh ini.

JENIS PASARAN

Pasaran sering memaparkan beberapa corak biasa untuk pergerakan harga. Sebaik sahaja corak diwujudkan, ia menjadi perjalanan kebarangkalian tindakan harga pada masa hadapan sehingga perubahan pasaran berlaku. Terdapat dua jenis pasaran yang menjadi penting untuk pedagang baru untuk mengenal pasti: tren dan yang tidak beraliran. Setiap jenis pasaran mempunyai dua corak tertentu, yang mana anda juga akan kenali dari masa ke masa. Jenis-jenis pasaran dan corak boleh ditakrifkan seperti berikut:

  • Tren - pergerakan harga memanjang kukuh dengan kurang dari sudut 45 darjah, dengan jeda sekali-sekala, waktu pengambilan untung atau rehat.
  • Tren Menaik - Suatu corak meningkat lebih tinggi dan rendah yang lebih tinggi.
  • Tren Menurun - Suatu corak menurun lebih rendah dan rendah yang lebih tinggi.
  • Tidak beraliran - pergerakan harga yang tidak menentu yang sering curam (lebih besar daripada sudut 45 darjah) dan tidak boleh dikekalkan, begitu juga sebaliknya. Walaupun pencapaian ini boleh menggerakkan banyak mata dalam tempoh yang singkat, ia sering menyebabkan pergerakan harga bersih yang sangat sedikit dari masa ke masa.
  • Berombak - Satu corak yang tidak menentu peningkatan lebih tinggi dan rendah yang lebih rendah.
  • Ke sisi - Satu corak sempit paras lebih rendah dan rendah yang lebih tinggi.

Walaupun pada hari tren menaik dan menurun menawarkan hasil perdagangan yang sangat baik, pasaran tidak menentu sering mewujudkan henti-keluar, manakala pasaran sisi mengeluarkan sedikit hasil pada kedua dua arah. Objektif perniagaan kami adalah untuk masuk ke dalam tren pasaran dan tunggangi arusnya sehingga kita memenuhi objektif sasaran kita.

VOLUM

Terdapat empat peraturan mudah untuk di ikuti mengenai volum:

  • Apabila harga semakin meningkat dan volum semakin meningkat, harga akan terus meningkat. Tren Menaik yang disahkan.
  • Apabila harga meningkat tetapi jumlah dagangan berkurangan, Tren sehingga itu kehilangan momentum dan mungkin berakhir.
  • Apabila harga jatuh dan jumlah semakin meningkat, harga akan terus jatuh.
  • Apabila harga jatuh dan jumlah semakin berkurangan, tren menurun kehilangan momentum dan mungkin hampir berakhir.

Mengenai Kami
Platform perdagangan
JENIS AKAUN
Berita & Analisis Pasaran
Pusat Pendidikan
Rakan kongsi dan ahli gabungan