PUSAT PENDIDIKAN

SIAPAKAH PEMAIN UTAMA

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, pasaran Pertukaran Asing telah berkembang daripada satu di mana bank-bank akan melaksanakan urus niaga sesama sendiri di mana pelbagai jenis lain institusi kewangan mengambil bahagian. Ini termasuk broker dan penggerak pasaran, syarikat bukan kewangan, firma pelaburan, dana pencen dan dana lindung nilai.

Tumpuannya telah meluaskan perkhidmatan dari pengimport dan pengeksport untuk mengendalikan sejumlah besar pelaburan di luar negara dan aliran modal yang lain yangnmengambil tempat pada masa ini. Akhir-akhir ini, Pertukaran Asing perdagangan harian telah menjadi semakin popular, dengan pelbagai firma yang menawarkan kemudahan perdagangan kepada pelabur kecil.

Pertukaran Asing merupakan pasaran yang 'di-atas-kaunter (OTC), yang bermaksud bahawa tidak ada pertukaran pusat dan pusat penjelasan di mana pesanan sepadan. Secara geografi, 'Pusat' perdagangan wujud di seluruh dunia, walau bagaimanapun, dan adalah seperti berikut (mengikut keutamaan): London, New York, Tokyo, Singapura, Frankfurt, Geneva & Zurich, Paris dan Hong Kong. Pada asasnya, tawaran Pertukaran Asing dibuat antara ahli atas dasar kepercayaan dan reputasi untuk melaksanakan perjanjian. Dalam kes perdagangan antara bank-bank, mereka berbuat demikian semata-mata atas dasar yang sama. Dalam pasaran runcit, pelanggan menuntut kontrak bertulis, diterima secara sah antara mereka dan broker mereka dan ditukar untuk deposit dana yang asas dimana pelanggan boleh berdagang.

Beberapa peserta pasaran boleh terlibat dalam pasaran 'barang' itu, menjalankan urus niaga antarabangsa untuk pembelian atau penjualan barang dagangan. Sesetengah mungkin terlibat dalam pelaburan langsung dalam loji dan peralatan atau mungkin dalam 'pasaran wang, mendagangkan instrumen hutang jangka pendek di peringkat antarabangsa. Para pelabur, hedgers dan spekulator boleh memberi tumpuan kepada tempoh masa dari beberapa minit kepada beberapa tahun. Tetapi sama ada rasmi atau persendirian, dan sama ada motif mereka adalah pelaburan, perlindungan nilai, spekulasi, arbitraj, membayar import atau cuba untuk mempengaruhi kadar, mereka adalah sebahagian daripada permintaan agregat dengan penawaran mata wang yang terlibat - mereka semua memainkan peranan dalam menentukan kadar pertukaran pada masa itu.

BANK DUNIA PERDAGANGAN FOREX

Bank Kanada (Kanada)

Bank Kanada merupakan Bank Pusat negara. Ia bukan merupakan sebuah bank komersil dan tidak menawarkan perkhidmatan perbankan kepada orang ramai. Sebaliknya, ia adalah bertanggungjawab untuk dasar Kanada kewangan, nota bank, sistem kewangan dan pengurusan dana. Peranan utamanya, sebagaimana yang ditakrifkan dalam Akta Bank Kanada, adalah untuk menggalakkan kebajikan ekonomi dan kewangan Kanada.

Bank England (United Kingdom)

Peranan dan fungsi Bank telah berkembang dan berubah sejak sejarahnya yang berusia tiga ratus tahun. Sejak ditubuhkan, ia merupakan bank Kerajaan dan, sejak abad ke-18, ia secara umumnya jurubank kepada sistem perbankan - bank kepada jurubank. Serta menyediakan perkhidmatan perbankan kepada pelanggan, Bank of England menguruskan Pertukaran Asing serta rizab emas di UK.

Bank mempunyai dua tujuan utama - kestabilan monetari dan kewangan. Bank adalah mungkin yang paling menonjol oleh orang ramai melalui nota-notanya bank dan, lebih baru-baru ini, keputusan kadar faedah. Bank mempunyai monopoli ke atas isu nota bank di England dan Wales sejak awal abad ke-20. Tetapi hanya sejak 1997 bahawa Bank mempunyai tanggungjawab berkanun untuk menetapkan kadar faedah rasmi di UK.

Bank of Japan adalah Bank Negara Jepun.

Bank of Japan adalah Bank Negara Jepun. Ia adalah orang perundangan ditubuhkan berdasarkan Bank of Japan Undang-undang (akhirat Undang-undang) dan tidak adalah sebuah agensi kerajaan atau syarikat swasta. Undang-undang menetapkan matlamat Bank sebagai 'untuk mengeluarkan nota bank dan untuk melaksanakan mata wang dan kawalan kewangan' dan 'untuk memastikan penyelesaian yang lancar dana antara bank-bank dan institusi kewangan yang lain, dan dengan itu menyumbang kepada penyelenggaraan sistem kewangan yang teratur.

Undang-undang menetapkan juga Prinsip Bank Mata wang dan kawalan Restoran Hotel & Restaurant, seperti Berikut: 'Matlamatnya adalah mata wang dan kawalan kewangan melalui usaha mencapai kestabilan harga, menyumbang kepada pembangunan pesat ekonomi negara.

Bank Negara Mexico (Mexico)

Bank of Mexico adalah Bank Pusat di negara ini, berperlembagaan bebas dalam fungsi dan pentadbiran. Tujuannya adalah untuk menyediakan ekonomi Mexico dengan mata wang negaranya. Dengan berbuat demikian, objektif utama adalah untuk cuba untuk menstabilkan kuasa beli mata wang. Selain itu, ia terpulang kepada Bank untuk menggalakkan pembangunan yang sihat dalam sistem kewangan dan untuk memastikan kecekapan fungsi sistem pembayaran negara.

Bank Pusat Eropah (Kesatuan Eropah)

ECB adalah Bank Negara untuk mata wang tunggal Eropah, Euro. Tugas utama ECB adalah untuk mengekalkan kuasa membeli Euro dan dengan itu kestabilan harga di Kawasan Euro. Kawasan Euro terdiri daripada 18 negara-negara Kesatuan Eropah yang telah memperkenalkan Euro sejak 1999.

Rizab Persekutuan (Amerika Syarikat)

Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) menetapkan dasar monetari untuk membantu mempromosikan matlamat ekonomi negara. Presiden New York Fed adalah satu-satunya Presiden Bank serantau dengan undi tetap dan secara tradisinya dipilih sebagai Naib Pengerusi. Presiden lain menjalankan tugas selama setahun secara berputar.

Bank Rizab Australia

Tanggungjawab utama Reserve Bank of (RBA) Australia adalah merangka polisi dasar monetari. Keputusan dasar yang dibuat oleh Bank Lembaga Reserve, dengan objektif untuk mencapai kadar inflasi yang rendah dan stabil dalam jangka masa terma medium. Peranan lain utamanya adalah mengekalkan kestabilan sistem kewangan dan menggalakkan keselamatan dan kecekapan sistem pembayaran. Bank yang merupakan peserta aktif dalam pasaran kewangan, menguruskan rizab luar negara di Australia, mengeluarkan mata wang kertas Australia dan berkhidmat sebagai jurubank kepada Kerajaan Australia. Maklumat yang diberikan oleh Bank Rizab termasuk statistik - sebagai contoh, kadar faedah, kadar pertukaran dan wang dan kredit pertumbuhan - dan pelbagai penerbitan mengenai operasi dan penyelidikannya.

Bank Rizab New Zealand (New Zealand).

Bank Rizab New Zealand merupakan Bank Pusat New Zealand. Tujuan keseluruhan adalah untuk mengekalkan kestabilan dan kecekapan sistem kewangan. Ia berbuat demikian dalam lima cara:

  • Operasi dasar monetari untuk mencapai dan mengekalkan kestabilan harga.
  • Menggalakkan fungsi sistem kewangan yang kukuh dan cekap.
  • Memenuhi keperluan mata wang untuk orang ramai.
  • Mengawasi dan mengendalikan sistem pembayaran yang cekap.
  • Menyediakan perkhidmatan sokongan yang berkesan kepada Bank.

Bank Nasional Swiss (Switzerland)

Bank Negara Swiss mengendalikan dasar monetari negara sebagai Bank Pusat bebas. Ia diwajibkan oleh Perlembagaan dan undang-undang untuk bertindak mengikut kepentingan negara secara keseluruhannya. Matlamat utamanya adalah untuk memastikan kestabilan harga, sementara mengambil kira perkembangan ekonomi. Dengan berbuat demikian, ia mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk pertumbuhan ekonomi. Undang-undang juga menetapkan prinsip Bank mata wang dan kawalan kewangan seperti berikut: 'Matlamatnya adalah mata wang dan kawalan kewangan melalui usaha mencapai kestabilan harga, menyumbang kepada pembangunan pesat ekonomi negara.

Mengenai Kami
Platform perdagangan
JENIS AKAUN
Berita & Analisis Pasaran
Pusat Pendidikan
Rakan kongsi dan ahli gabungan